Ook dit seizoen doen we weer mee aan wedstrijden van de KNGU. Ieder seizoen zijn er drie voorwedstrijden waar turnsters in teams laten zien wat ze kunnen.
Het is belangrijk dat de turnsters ruim op tijd aanwezig zijn, en aanwezig betekent al omgekleed in de zaal. Turnsters die in de tweede of derde wedstrijdronde meedoen moeten er rekening mee houden dat het programma soms iets kan uit- of inlopen, en dan kan het zo zijn dat de volgende wedstrijdronde een half uur eerder begint! Het is daarom verplicht om een half uur van te voren aanwezig te zijn.
De turnsters moeten een geldig wedstrijdpaspoort hebben, dat kan via de vereniging worden aangevraagd bij de bond. Daarvoor hebben we een pasfoto nodig en naam, adres en geboortedatum. Het wedstrijdpaspoort is drie jaar geldig.
Wedstrijd agenda en uitslagen
Uitslagen en de wedstrijdagenda zijn te vinden op de volgende website:
https://dutchgymnastics.nl/wedstrijden-en-uitslagen
District oost – 25 november – teams mb5 & supplement F en G
Wedstrijd informatie algemeen
https://dutchgymnastics.nl/trainers-en-coaches/wedstrijdzaken/turnen-dames
Als je dit seizoen (weer) mee doet aan wedstrijden, is het misschien leuk iets te weten over de turnwereld.
Net als de meeste gymnastiekverenigingen is Gelre lid van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie, de KNGU. Deze bond organiseert wedstrijden, zorgt voor opleidingen van leiding en juryleden en helpt verenigingen bij het besturen van hun club. Ook zorgt de bond voor de topsporters en hun trainers. Alle verenigingen betalen bondscontributie, een bepaald bedrag per lid, om al deze dingen te kunnen betalen.
Er zijn twee verschillende turnsystemen, je hebt het FIG (Fédération Internationale de Gymnastique) en het NTS (Nationaal TurnSysteem). Het FIG is voor de Topsport en is een wereldwijd systeem. Het NTS is het systeem waar wij mee werken in Nederland.
De beoordeling op een wedstrijd wordt gemaakt door de jury, die zijn vaak met zijn tweeën bij een toestel . De jury heeft een map voor zich waar alle oefeningen in staan, met beschrijving van hoe hoog je moet zwaaien aan het rek, en hoe lang de zweefstand moet duren. Ze kijken of de turnster doet wat ze moet doen en of ze het goed doet. De jury let ook op of je het wel mooi en sierlijk doet. Tijdens de oefening maakt de jury daar aantekeningen van. Elk wiebeltje op de balk kost punten. En als je aan je haar of je pakje zit te friemelen tijdens een oefening trekt de jury daar ook punten voor af.
Als de oefening is afgelopen tellen ze alle aftrek bij elkaar op en trekken dat van de uitgangswaarde af. De uitgangswaarde wordt bepaald door de bonussen en elementen die worden geturnd. Bij de keuze oefenstof kun je geen bonussen draaien, maar daar kun je meer punten scoren door moeilijkere onderdelen te turnen of combinaties te turnen van verschillende elementen.
Wat spelregels voor in de zaal:
1- Als je niet kunt komen op de trainingen ben je verplicht om af te melden
2- Je bent 10 min van tevoren in de gymzaal (niet in de kleedkamer)
3- Je bent verplicht om aan minimaal 2 wedstrijden mee te doen per seizoen
4- Je helpt mee met het opruimen en opzetten van de toestellen
5- We zijn een team, we helpen en steunen elkaar”
Hieronder de meest recente uitslagen van de wedstrijden: